Reč uniforma najpre budi asocijacije na vojničku uniformu. Možemo slobodno reći da je vojska sinonim uniformisanja, pa bi izvesne korisne poruke koje šalje kultura uniformisanja u vojsci mogla da se primeni na uniformisanje u svakom smislu, a u našem slučaju i na uniformisanje učenika. Do početka dvadesetog veka, vojske evropskih zemanja odlikovale su raznobojne uniforme bogate detaljima. Međutim, novi vek doneo je i nove trendove u odevanju vojske potkrepljene zapažanjima da vojnikovo odelo mora da bude što praktičnije kako bi se vojnik lakše kretao ili obavljao zadatke. Osim toga, ratovi su iziskivali sve veću proizvodnju vojničke opreme koja je bila veoma skupa, pa je ovo pojednostlavlljenje bilo ujedno korisno za državne budžete.

Kraljevina Srbija je bila jedna od prvih zemalja Starog kontinenta koja je još 1908. godine obojila vojničku uniformu u sivo-maslinastu boju, tzv SMB. Jednostanost i praktičnost ove uniforme, uz svu poznatu hrabrost srpskog vojnika i mudrost njegovih vojskovođa, pomogli su mu da prođe kroz Balkanske ratove, a potom i kroz mnoga druga vojevanja.

I brojni drugi detalji na uniformama imali su za cilj da potkrepe ponos i pripadnost izvesnom narodu i grupi. Mnoge od njih su imale vrlo perfidne poruke, koje su ispod praga svesti dopirale do vojske, neprijatelja, ali i narodnih masa i bitno doprinosile uspesima vojski.

You may also like...

Popular Posts